”Har vi fortfarande is i frysen?” – Om så är fallet, då förhoppningsvis inte en massa på insidan av väggarna.
I synnerhet äldre frysar bildar ofta is. Tyvärr påverkar detta kylprestandan, vilket minskar ju fler isformer, liksom lagringsutrymmet. Istället stiger elräkningen. Så fortsätt med din avfrostning!
Processen med isbildning i äldre frysar kan bara saktas ner men inte förhindras. Penetrerande fukt sätter sig på väggarna, svalnar och fryser. Du bör ta itu med det tjockare lagret från en tjocklek på cirka en centimeter.
I rätt tid
Var försiktig med tidpunkten för upptining. Ett ogynnsamt ögonblick skulle vara på sommaren, till exempel direkt efter veckans storhandling. Om du har möjlighet kan det finnas en trevlig grannes frysfack för kort mellanlagring. En kall vinterdag under noll grader är däremot idealisk: maten från ditt frysfack kan enkelt lagras utomhus.
Hur börjar du?
För att göra detta, stäng av enheten först så att du inte förbrukar onödig el när du rensar den. Enheten kan också skadas om den försöker nå måltemperaturen med dörren öppen.
Lägg sedan frysens innehåll i en kylbox eller något liknande och lägg till ett par isklampar. En korg med en ullfilt över är också lämplig. Detta håller det vid en relativt stabil temperatur.
Lagringsutrymmena är kända för att vara något begränsade, särskilt i vissa stadslägenheter. Var gärna uppfinningsrik med det.
Snabb avisning
Ett lager av is har redan bildats här som letar efter sin väg till frihet. Grova bitar av isen kan lossas med hjälp av speciellt verktyg eller bara med händerna. Använd inte våld här. Det som inte lossnar senare smälter.
Fri från lös is, placera en stor handduk i enheten. Placera en behållare med varmt vatten på den. Alternativt kan du också placera skålen med varmt vatten på en hylla och placera handduken runt den. Det viktigaste med undersidan av det heta kärlet är att du inte deformerar plasten i frysfacket. Kondensvattnet samlas upp med handduken. Om du har särskilt mycket isbildning att ta bort är det en bra idé att lägga en handduk framför frysfacket om handduken inte kan hålla allt inne. Stäng sedan dörren så att ångan kan träda i kraft. Efter tjugo till trettio minuter kan du titta in igen. Beroende på vattentemperaturen smälter isen med olika hastigheter. Borde inte ha förändrats mycket än, men byt ut vattnet mot varmt igen. Naturligtvis kan du också göra utan skålen med varmt vatten, men avfrostning kan ta några timmar i det här fallet.
Om stora isområden redan har tinat kan du försiktigt ta bort dem manuellt. Använd aldrig spetsiga eller metallföremål för detta. Dessa kan skada ytan och allvarligt begränsa enhetens prestanda. Använd ett trubbigt föremål eller en isskrapa från din bil.
För rengöring
På grund av de låga temperaturerna är det inte nödvändigt att rengöra frysfacket så ofta. Bakterier förökas knappast här och vätskor kan inte läcka. När all is har tagits bort och torkats av en gång bör du ta tillfället i akt att torka av alla ytor med den ekologiska rengöringstrasan eller eventuellt med ättika blandat med varmt vatten. För detta rekommenderar vi en rengöringsduk, en som är mångsidig och av hög kvalitet. Glöm inte att torka av dörren och infällbara hyllor eller lådor. Se sedan till att enhetens insida är helt torr för att förhindra att is bildas igen. Även här kan du använda en torr trasa med sin höga sugkraft.
Du kan nu slå på enheten igen. Så snart frystemperaturen har uppnåtts kan du fylla den med innehåll igen.
Framtida tips
För att sakta ner isbildningen i framtiden, se till att dörren till frysfacket eller bröstfrysen inte öppnas längre eller oftare än nödvändigt. Dessutom ska du inte lägga in varm mat som ska frysas, låt den svalna först. Om du märker särskilt snabb isbildning i din enhet kan tätningen vara defekt. Ibland hjälper det att torka av tätningen. Annars bör du byta ut dem.
När det gäller en kombination av kyl / frys, rekommenderar vi att du torkar kylskåpets yta direkt när du tar tillfället i akt.